SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Taekwondo Föreningen JSK
Budo och Kampsport
Vad är Mushin?
Det Japanska tecknet för Mushin
MUSHIN

Ett av de viktigaste begreppen inom budo, är det japanska uttrycket Mushin. Det kallas för omedveten medvetenhet, samurajens taktiska sinnestillstånd. Nedan har vi tagit med Wikipedias förklaring till begreppet mushin.
Mushin består av två kanji:

MU = intet, ingen, ingenting, noll, inte 
SHIN = hjärta, sinne, ande

Mushin, är ett mentalt tillstånd i vilket mycket vältränade kampkonstutövare sägs gå in i under strid. De tränar också detta mentala tillstånd under vardagliga aktiviteter, till exempel budoträning. Termen förkortas från mushin no shin, ett Zenuttryck som betyder sinnet-utan-sinne och är även kallat ett tillstånd av "no-Mindness". Det vill säga, ett sinne som inte är fast eller upptaget av tankar eller känslor och därmed öppet för allt.  


Mushin är något som kan uppnås när en persons sinne och tankar, i en strid eller i det vardagliga livet, är frikopplat från ilska, fruktan och egocentrering. I detta tillstånd råder en frånvaro på styrande och begränsande tankar, vilket möjliggör att personen i fråga blir fri att agera och reagera på och mot en motståndare utan ansträngningar eller begräsningar. I en sådan situation fokuserar inte personen på vad de tänker och tror att deras nästa drag skall vara, utan litar på sin intuitiva känsla och sin naturliga reaktion. Detta är Ãett tillstånd av avslappning och frikoppling och det är viktigt att komma ihåg att detta inte handlar om ett att personen i fråga är så pass avslappnad på så sätt att han eller hon är nära att somna, utan snarare så att hjärnan arbetar med full kraft utan intention, plan eller riktning.

En kampkonstutövare skulle sannolikt behöva träna i många år för att kunna underhålla sinnestillståndet av mushin . Detta ger denne då tid för kombinationer av rörelser och utbyte av metoder som praktiseras repetitivt många tusentals gånger, tills de kan utföras spontant, utan medveten tanke, vilket ändrar utövarens naturliga reaktioner till att bli mer effektiva i strid.  


Vissa mästare menar att Mushin är ett tillstånd i vilket personen i fråga förstår att det inte handlar om att hålla fast vid och begränsas av olika typer av tekniker. Snarare är det så det handlar om att personen, utan begräsningar, blir fri att reagera och agera. Faktum är att personen inte längre uppfattar dem själva som "fighters", utan snarare levande varelser som existerar och rör sig i tid och rum. Ett öppet sinne kan jämföras med en stilla damm, vilken tydligt kan reflektera månen och träden. Men precis som vågor i dammen kommer att snedvrida bilden av verkligheten, så kommer de tankar vi har att störa den sanna verklighetsuppfattningen.


Den legendariske Zenmätaren Takuan Soho sa:
"Sinnet måste alltid vara i ständig rörelse och i ett kontinuerligt flöde, för när det stoppar betyder det att när flödet är avbrutet så får det negativ inverkan på sinnets välmående och funktion." I fallet med en krigare (Bushi) innebär detta avbrutna flöde döden. När en krigare står öga mot öga mot sin motståndare gäller det att han inte tänker på sin motståndare, sig själv, heller inte på motståndarens svärd. Han står där med sitt eget svärd, utan en tanke på teknik, redo att följa den handling som det undermedvetna styr. Krigaren har utplånat sig själv och blivit ett med och en förlängning av sitt eget svärd. När han hugger är det inte han själv som hugger, utan hans undermedvetna som hugger.